45. týždeň na Slovensku a v okolí

V aktuálnom týždni sa vláda ešte stále bez programového vyjadrenia činila a tak nebol problém vybrať jej najviditeľnejšie aktivity. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny teraz šmahom ruky de facto zrušil rodičovský dôchodok z dielne Milana Krajniaka. Okrem toho sa mu podarilo oživiť aj debatu o fungovaní príspevku 2% z daní.

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania o vstupe pre Ukrajinu, Bosnu a Hercegovinu a tiež pre Moldavsko.

Zrušenie rodičovského dôchodku

Beriem plnú politickú zodpovednosť za pána Zuriana a verím, že výkon svojej funkcie bude zvládať v zmysle zákona a že doba politickej pomsty tu na Slovensku už skončila.

Matúš Šutaj Eštok o nominácii Branislava Zuriana na šéfa policajnej inšpekcie.

Najnovšie zmeny v nedávno zavedenom rodičovskom dôchodku sa dôchodcov dotknú v takej miere, že z doterajšieho príspevku ku dôchodku dostanú zhruba desatinu. Je to vďaka zmenám presadeným Erikom Tomášom. Jeho zmena štátu ušetrí viac ako 300 miliónov eur ročne, ktoré bude môcť použiť na vyplatenie 14-tych dôchodkov. Otázne však je, či má toto byť naozaj jeden z prvých krokov váldy v ktorej sú dve strany tváriace sa ako “sociálne demokracie”. Tento krok sa sociálne nezdá. Áno, štát bude musieť konsolidovať a šetriť, toto riešenie ale nie je zrovna najšťastnejšie. Okrem iného sa voľbou či svoje 2% darujete rodičom, alebo organizácii ako doteraz môže výrazne dotknúť fungovania mnohýhc občianskych združení, neziskoviek a charít. Ako perlička je ešte v hre možnosť, že by tieto 2% už nemohli odvázdať aj firmy. Pokiaľ takto pôjde ďalej vládnutie členov Hlasu, Smer sa môže len tešiť. Ešte poriadne nič neurobil a všetkú špinavú prácu sa darí robiť členom Hlasu. Čistky v polícii za aké by sa nehanbil ani Mečiar, reálne zníženie dôchodkov pre najväčšiu časť voličskej základne Smeru a to ešte neviem čo nás čaká vo zvyšku volebného obdobia.

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou

Rovnako tak s Bosnou a Hercegovinou a Moldavskom. Je to najhlavnejší krok pre začatie. Teraz sú na rade parlamenty jednotlivých členských krajín, aby tieto rokovania odobrili. Pre Ukrajinu ide obzvlášť v tomto čase o výrazny prejav dôvery a podpory.

Videli sme návrh programového vyhlásenia vlády

Programové vyhlásenie vlády ktoré sa dostalo na verejnosť by sa mohlo prejednávať v pondelok a utorok. Svojím obsahom nenaznačuje ani konsolidáciu verejných financií a ani napredovanie krajiny. V oblasti právneho štátu sa podľa neho dá očakávať výmena Lipšica a zníženie trestov za korupciu. V oblasti financií sa pravdepodobne opäť viac zdaní bankový sektor a tiež majitelia viacerých nehnuteľností. Z oblasti dôchodkov sa pravdepodbone dočkáme prehodnotenia troch dôchodkových pilierov. O tom, že je lepšie mať dôchodkové zabezpečenie, ktoré nepodlieha náladam na Slovensku sme si písali v samostatnom článku. V kultúre to vážne vyzerá na rozdelenie RTVS znova na dva samostatné subjekty.

Foto: Denník N / Tomáš Benedikovič.

Total
0
Shares
Prev
Podcast týždňa: Rozhovor s P. Jančaríkom

Podcast týždňa: Rozhovor s P. Jančaríkom

Podcastom tohto týždňa je podľa nás tento krát rozhovor so zakladateľom webu

Novšie
Čo je daňová asignácia? Alebo prečo sú tu 2% z daní?

Čo je daňová asignácia? Alebo prečo sú tu 2% z daní?

Prečo štát zaviedol odvod 2% zo zaplatenej dane?

Mohlo by vás zaujímať