43. týždeň na Slovensku a v okolí

Pozrieme sa dnes prvý krát na vedz.sk na to, čo sa za ostatný týždeň udialo nie len na Slovensku, ale aj v našom okolí. Stručné zhrnutie diania plánujeme vydávať každý víkend.

Udalosťou týždňa bolo vymenovanie vlády a prvá zahraničná cesta Roberta Fica do Bruselu v jeho štvrtej vláde.

“Ukrajina je jednou z najskorumpovanejších krajín sveta”

Rober Fico, Brusel, 27.10.2023

Po tom ako vymenovaniu novej vlády bránila nominácia Rudolfa Huliaka na pozíciu ministra životného prostredia sa v utorok predsa len “dohodli” na kompromise a Huliaka nahradil na tomto poste Tomáš Taraba. Podľa spôsobu akým večer pred tým komunikoval predseda SNS Andrej Danko bol ku tomuto kroku dotlačený samotným Ficom. Ten totiž chcel veľmi stihnúť samit v Bruseli. Okrem toho, že si v ňom rozumel s Viktorom Orbánom na záverečnom zhrnutí novinárom povedal, že Ukrajina je jednou najskorumpovanejších krajín sveta. V poslednej dobe však aktuálna vláda prijala množstvo protikorupčných zákonov. Úsmevné však je, že toto povedal človek stojaci na čele inej krajiny 12 rokov podčas ktorých bola korupcia na najvyšších miestach štátu. Veď v posledných rokoch sa dozvedáme o nových výpovediach a nitkách. Viac ako 40 odsúdených členov tejto schémy to dostatočne potvrdzuje.

foto: TASR/AP - Viktor Orbán a Robert Fico

foto: TASR/AP – Viktor Orbán a Robert Fico

Nižšie tresty za korupciu

Nový minister spravodlivosti Boris Susko tiež nazaháľa a plánuje zaviesť nižšie tresty za korupciu. Asi nie je prekvapením, že v prípade ich presadenia by sa tieto nové sadzby dotkli aj aktuálne rozbehnutých korupčných káuz a ľudí v nich obvinených. Zatiaľ čo Taraba argumentoval nižšími trestami na západe, Susko zatiaľ nepovedal presne čo plánuje predložiť na schválenie.

Odvolenie policajného prezidenta

Zatiaľ najaktívnejšie verejnosť vníma asi nástup ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Ten sa hneď v druhý deň pustil do čistenia lepšie ako upratovacia čata. Oznámil totiž listom dnes už bývalemu policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi že sa má ráno hlásiť na novom pracovisku v 300km vzdialenom Poprade. Ak teda prehliadneme spôsob akým to spravil – listom. Jeho popularite nenahráva ani fakt, že tak urobil tri dni pred tým ako by funkciu opustil sám Hamran. V tomto týždni sme sa stihli ešte dozvedieť aj to, že postavil mimo služby aj šesť vyšetrovateľov, tzv. Čurilovcov. Vzhľadom na ich štatút je diskutabilné, či sa toto nezaobíde pokutovaním, alebo ako spomína právny zástupca vyšetrovateľov – môže ísť aj o zneužite funkcie verejného činiteľa. Nástup mal teda naozaj raketový a ak bude pokračovať v nasadenom tempe môže sa od neho nejeden budúci minister za Smer či Hlas učiť.

Total
0
Shares
Novšie
Podcast týždňa: Rozhovor s Ľ. Odorom

Podcast týždňa: Rozhovor s Ľ. Odorom

Tento týždeň bol na Slovenskej podcastovej scéne zaujímavý rozhovor s dnes už

Mohlo by vás zaujímať