Kto je hosťami na úrade vlády?

Róbert Fico začal svoju štvrtú vládu pokračovaním v boji z volebnej kampane. Konkrétne proti denníkom N, SME a portálu Aktuality. Pridal aj Markízu, do ktorej odmietol ísť na poslednú predvolebnú diskusiu. Údajne preto, že televízia robí politiku. Tá televízia, ktorú bol brániť keď ju obsadili Kočnerovi ľudia a bránil slobodu slova, ktorú treba prostredníctvom Markízy šíriť. Áno, vyjadril sa, že to teraz ľutuje a nemal tam vtedy ísť.

V krajine kde má štátna televízia reputáciu, že je vládna – nie je sa čomu čudovať. Veď jej vedenie sa mení s každými voľbami. Dlhodobo zlú reputáciu si začala budovať až pomerne nedávno a v tom ju chce aktuálna vláda zase spolitizovať. Úlohu verejnoprávneho média tu tak dlhodobo supluje súkromná televízia. Vzhľadom na to, že má viac ako 10 ročný náskok oproti druhej konkurečnej a tretej – najmladšej spravodajskej sa nemôžeme čuodavť, že je jednotkou na trhu. Jej redaktori a moderátori sa zvyknú pýtať nepríjemné otázky aktívnych politikov. Nebude to ale tým, že keby naozaj konali v prospech ľudí, mohli by dostávať jemnejšie otázky? Alebo keby často nešírili dezinformácie a iné bludy. Teraz nemyslíme len Michala Kovačiča v Na telo, ale celú redakciu.

Do rozhodnutia budú neželanými hosťami na úrade vlády

Robert Fico o médiách

Fico teda oznámil, že sa pozrie na akreditáciu pre Denník N, SME, Aktuality.sk a Markízu. Vraj tam robia politickú činnosť. Kým ich akreditáciu preskúmajú budú údajne neželanými hosťami. Pán Fico, ako to teda je? Média, ktoré vznikli v rokoch 1996 (Markíza), 1993 (SME), 2005 (Aktuality) a 2014 (Denník N) sú tu teda dlhšie ako aktuálna vláda. Dve najstaršie redakcie prinášajú teda 30, resp. 27 rokov spravodajstvo z uvedného úradu vlády a sú tu dlšhie. Trúfneme si povedať, že tu budú aj po vašej vláde a budú klásť otázky aj vašim nástupcom – teda snaď tu nebude vaša diktatúra ako južne od nás. Takže kto je teda na úrade vlády hosťom? Nebudete to náhodou vy a vaši ministri? Veď často sa niektorí menia aj počas volebného obdobia, zatiaľ čo novinári sú tam viac ako doma ako ktorýkoľvek člen vlády.

Predseda parlamentu Peter Pellegríni sa ale vyjadril, že v parlamente podobný krok nechystajú a novinári sú v parlamente vítaní.

Foto: wikipedia.org

Total
0
Shares
Comments 1

Comments are closed.

Prev
Čo je daňová asignácia? Alebo prečo sú tu 2% z daní?

Čo je daňová asignácia? Alebo prečo sú tu 2% z daní?

Prečo štát zaviedol odvod 2% zo zaplatenej dane?

Novšie
Podcast týždňa: Rozhovor s M. Trnkom z Esetu

Podcast týždňa: Rozhovor s M. Trnkom z Esetu

Podcastom aktuálneho týždňa je podľa nás rozhovor s pánom Trnkom z Esetu

Mohlo by vás zaujímať