Európsky dôchodok – šetrenie bez zásohov štátu

Po tom ako sa predošlé vlády pravidelne starali o zmeny v šetrení na dôchodky začínajú mať ľudia oprávnené obavy čo sa počas tej aktuálnej stane s ich dôchodkami. Nie len podnikatelia vnímajú prostredie na Slovensku ako nestabilné ale rovnako ho vnímajú aj spolčnosti spravujúce dôchodkové úspory. Či sa bavíme o druhom, alebo treťom pilieri.

Dnes sa pozrieme na to ako si svoje úspory ochdániť pred možnými zmenami podľa nálad a potrieb politikov. Už aj na Slovensku si totiž môžete sporiť prostredníctvom Európskeho dôchodku (PEPP).

Európsky dôchodok je alternatívou ku skôr zavedenému tretiemu pilieru. Zatiaľ čo ten tiež prešiel rôznymi zmenami a vlastne každý štát, ktorý tento piliér prevádzkuje má vlastné pravidlá, Európsky dôchodok je riadený na úrovni EU. V praxi to znamená, že či voľby vyhrá populistická vláda, či krajinu čakajú lepšie, alebo horšie časy, nebude mať možnosť parametre sporenia, nastavovať stratégie a podobne.

Aké sú ešte rozdiely medzi 3. pilierom a PEPP?

Európsky dôchodok má nastavené nižšie maximálne poplatky za správu. Znamená to teda, že viac z vašich vkladov ide naozaj do sporenia a menej “zhltne” jeho správa. Zatiaľ čo 3. pilier má nastavené maximum za správu 1,2% ročne a až do 10% z výnosu, PEPP má maximá na 0,6% ročne + DPH.

Vo výplatnej fáze potom platí rozdiel v stretégii a to taký, že v PEPP sa naďalej zvyšok môže zhodnocovať vďaka výhodnejšej stratégii zatiaľ čo v treťom pilieri je výplatný font výrazne konzervatívny a jeho zhodnotenie väčšinou nepokryje ani len infláciu.

Európsky dôchodok si môžete zriadiť napríklad aj vo Finaxe.

    Ďalšou z výhod je, že je jedno v ktorej krajine Európskej únie pracujete a príspevky si môžete posielať z každého členského štátu.

    Obrázok: Unsplash.com Zdroj: employment.gov.sk, finax.eu, nbs.sk

    Total
    0
    Shares
    Comments 1

    Comments are closed.

    Prev
    Podcast týždňa: Rozhovor s Ľ. Odorom

    Podcast týždňa: Rozhovor s Ľ. Odorom

    Tento týždeň bol na Slovenskej podcastovej scéne zaujímavý rozhovor s dnes už

    Novšie
    44. týždeň na Slovensku a v okolí

    44. týždeň na Slovensku a v okolí

    Nová vláda sa činí a tak tu máme rôzne perlišky ako bol list ministerky kultúry