Čo je daňová asignácia? Alebo prečo sú tu 2% z daní?

Prečo štát zaviedol odvod 2% zo zaplatenej dane?

Asignácia 2% z daní je tu s nami už od roku 2002. Je následkom otvárania sa Slovenska svetu a prehry HZDS vo voľbách 1998. V decembri roku 2001 bola zavedená v zákone 561/2001 Z. z. A s účinnosťou od 1.1.2002 bola definovaná ako Použitie podielu zaplatenej dane na osobitné účely.

V prvej verzii bol podiel len 1% a to vo výške minimálne 20,- Sk. Zákon sa však menil aj v roku 2002 a to s účinnosťou od roku 2003. Táto novela priniesla možnosť odvádzať časť daní aj pre právnicke osoby. Pre ne platila minimálna výška 250,- Sk.

V roku 2003 na Slovensku prebehla veľká daňová reforma kvôli vstupu Slovenska do Európskej únie. Ukončila sa tým platnosť starého zákona o dani z prijímov a do platnosti vstúpil nový Zákon 595/2003 Z. z. o dani z prijímov. Ten zvýšil asignáciu na 2% z dane. V následujúciach rokoch už za vlád premíiéra Fica sa diali rôzne zmeny kde v ich dôsledku mohli právnicke osoby (PO) poukazovať v prípade nesplnenia podminok iba 1,5% zo zaplatenej dane, neskôr dokonca 3%. Zároveň sa minimálne sumy prepočítali na eurá a to v prípade fyzických osôb (FO) 3€, v prípade PO na 8€. 1

Prečo ale vôbec existuje asignácia dane? Ide o “dohodu” medzi občanmi štátu a štátom samotným. Každému je asi jasné, že štát nedokáže zabezpečovať úplne všetky služby a myslieť na každý individuálny prípad. Preto sa štát vzdá malého množstva z výberu daní a občania majú možnosť povedať kto má tento podiel dostať na chod svojho občianskeho združenia, neziskovej organizácie, či iného subjektu, ktorý môže byť takto financovaný.

Kto sú poberatelia 2% z daní?

Príkladom môže byť občianske združenie, ktoré založia rodičia pre pomoc svojmu dieťatu s hendikepom. Môže sa stať, že ich príjem nestačí na pomôcky či služby, ktoré pre starostlivosť potrebujú a tak sa obrátia na známych, ktorí môžu takto prispieť zo svojich daní dvomi percentami. Sú tu ale aj iné príklady. Od športových klubov, ktoré podporujú deti, cez organizácie pôsobiace v oblasti starostlivosti o seniorov, ľudí v núdzi či ľudí bez domova. Áno, takto môžete podporiť aj tzv. watchdogové organizácie, ktoré dohlidajú na činnosť a fungovanie štátu. To sú presne tie “mimovládky”, ktoré ležia aktuálnej vláde v žalúdku a chcú ukončiť “ich vládu”. Keď pominieme fakt, že ukončiť môžete iba niečo čo sa začne a toto tu nikdy nebolo je to zaujímavé.

Na Slovensku funguje viac ako 16.955 organizácií, ktoré sú registrované pre príjem 2% z daní. Okrem charitatívnych organizácií a už spomínaných watchdogových tu je ale veľká väčšina tých, ktoré suplujú činnosť štátu. Nikto nemôže očakávať, že napríklad na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny budú rozhodovať každoročne o tom akú výšku príspevku priklepnú každej z tých organizácií individuálne.

Navyše podľa nadácie Zastavme korupciu je takýto príjem približne 10% z ich ročného rozpoču. Nejde teda o likvidačnú časť, no pre mnohé iné združenia áno. V praxi to bude znamenať, že v prípade zrušenia tejto možnosti príspevkov spomínaná Zastavme korupciu možno ukončia jeden, či dva projekty. Ich činnosť to ale nezadstaví. Združenia na podporu znevýhodnených, mimoškolské aktivity, alebo združenia ktoré sú zdiadené ako prevádzkovatelia ihrísk, záujmových kúžkov pre deti, či kluby dôchodcov a iné sú výrazne ohrozené. To je presne to, čo človek čaká od vládnej koalície kde dve z roch vládnych strán majú vo svojich názvo “sociálna demokracia” a treťou je nacionálna strana. Čo však čakať od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny so vzdelaním z Prírodovedeckej faktulty2 a človeka, ktorý vo svojom životopise nemá predošlé funkcie, ktoré by naznačovali porozumenie tejto téme, alebo akejkoľvek téme patriacej pod ministerstvo ktoré riadi.

Najnovšie pripravované zmeny však pre mnohých ľudí prinesú dilemu či majú pripsieť týmito 2% organizácii – kľudne občianskemu združeniu, ktoré podporuje dieťa ich kamaráta zo školy, či práce, alebo svojich rodičov. Podľa prepočtov Jozefa Mihála sa aj tento príspevok rodičom zníži približne o 80%. Keď si teda zrhnieme pripravovaný scénar: Namiesto podpory svojich známych, či detí trpiacimi chorobami môžete dať svojim rodičom približne pätinu z toho, čo dostali v aktuálnom roku. Gratulujeme Hlasu, aj Smeru. Takto sa záskavajú financie na konsolidovanie – to však v pripravovanom programovom vyhlásení moc nie je vidno a tak je teda otázka, či neskončia znova vo firmách kamarátov, susedov, oligraroch a iných osôb o ktorých aktivitách sa dozvedáme v poslených rokoch. Veď možno bude treba nejaký nový informačný systém, nákup vrtuľníkov miesto tých, ktoré máme dostať zadarmo3, alebo iné nákupy výhodnejšie pre “našich ľudí” ako pre Slovensko a jeho obyvateľov.

Obrázok: Dall-e3 cez Bing, Zdroje: 1, 2, 3.

Total
0
Shares
Prev
45. týždeň na Slovensku a v okolí

45. týždeň na Slovensku a v okolí

V aktuálnom týždni sa vláda ešte stále bez programového vyjadrenia činila a tak

Novšie
Kto je hosťami na úrade vlády?

Kto je hosťami na úrade vlády?

Róbert Fico začal svoju štvrtú vládu pokračovaním v boji z volebnej kampane